5 συμβουλές φόρτισης του smartphone

5-συμβουλές-φόρτισης-του-smartphone-θήκες-κινητών

Ενώ είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη μπαταρία του smartphone σας –  ΘΗΚΕΣ ΚΙΝΗΤΩΝ –  με σύνεση για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής του, όπως αξίζει επίσης να σκεφτείτε πώς θα την επαναφορτίσετε, για να αποφύγετε ζημιές. Οι τρέχουσες μπαταρίες ιόντων λιθίου θεωρητικά υποστηρίζουν κατά μέσο όρο 500 έως 1.000 κύκλους φόρτισης πριν χρειαστούν αντικατάσταση. Ακολουθούν συμβουλές φόρτισης για να κρατήσετε τη μπαταρία σας ζωντανή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αποφύγετε την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να φορτίζετε την μπαταρία του smartphone σας στο 100 % κάθε φορά που επαναφορτίζετε. Αντ ‘αυτού, θα πρέπει ιδανικά να το φορτίσετε στο 80 % και μετά να το σταματήσετε. Ομοίως, είναι προτιμότερο να αποφεύγετε να περιμένετε έως ότου η διάρκεια ζωής της μπαταρίας γίνει πολύ χαμηλή πριν το συνδέσετε. Μόλις το επίπεδο της μπαταρίας πέσει κάτω από το 30 %, είναι σκόπιμο να επαναφορτίσετε.

Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τους κύκλους πλήρους φόρτισης

Δεν είναι ούτε χρήσιμο ούτε συνιστάται να περιμένετε έως ότου η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι κάτω από 5% για επαναφόρτιση. Στην πραγματικότητα, ένας πλήρης κύκλος φόρτισης – από 0 % έως 100 % – συνιστάται μόνο όταν αυτό που εμφανίζει το κινητό δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται πλέον (για παράδειγμα, όταν δείχνει 20 % ή 30 % μπαταρία που απομένει πριν από το κλείσιμο).  Ο πλήρης κύκλος φόρτισης θα μοιάζει λίγο με ανάπαυση.

Μην αφήνετε το κινητό σας να φορτίζει όλη τη νύχτα

Θα πρέπει να σκεφτείτε να αποσυνδέσετε το smartphone σας όταν η μπαταρία φορτιστεί στο 100 % για να αποφύγετε πιθανή ζημιά. Συνεπώς, δεν συνιστάται να συνδέσετε το κινητό σας πριν πάτε για ύπνο και στη συνέχεια να το αποσυνδέσετε πλήρως φορτισμένο το πρωί. Ακόμα κι αν τα περισσότερα smartphones μπορούν τώρα να εντοπίσουν πότε έχει γεμίσει η μπαταρία, αυτή η κακή συνήθεια καλύτερα να αποφευχθεί.

Προσοχή στην υπερθέρμανση

Μαζί με όλα τα παραπάνω, η θερμοκρασία συμβάλλει εξίσου στη μακροζωία και συμβάλλει στη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Στην πραγματικότητα, είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος δολοφόνος της μακροπρόθεσμης υγείας της μπαταρίας. Ακριβώς όπως οι υψηλές τάσεις, οι υψηλές θερμοκρασίες πιέζουν την μπαταρία και την κάνουν να χάνει τη χωρητικότητά της πολύ πιο γρήγορα από ό, τι όταν διατηρείται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Γενικά, είναι καλύτερο το smartphone να μην ξεπερνά τους 45 ° C κατά τη φόρτιση. Έτσι, αν και είναι προφανώς δυνατό να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας ενώ φορτίζεται, θα ήταν σοφό να αποφύγετε δραστηριότητες (ειδικά παιχνίδια) που μπορούν να το κάνουν να ζεσταθεί. Ομοίως, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε να αφήσετε το κινητό σας σε άμεσο ηλιακό φως όταν είναι συνδεδεμένο για φόρτιση. Όταν επαναλαμβάνεται με την πάροδο του χρόνου, αυτή η υπερθέρμανση μπορεί να βλάψει την μπαταρία και να μειώσει τη διάρκεια ζωής της.

Η μερική φόρτιση είναι μια υγιής συνήθεια

Ένας ιδιαίτερα επίμονος μύθος της μπαταρίας είναι ότι πρέπει περιστασιακά να αποφορτιστείτε πλήρως και να επαναφορτίσετε για να διαγράψετε τη “μνήμη της μπαταρίας”. Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο λάθος για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Η μερική φόρτιση είναι μια χαρά για μπαταρίες ιόντων λιθίου και μπορεί πραγματικά να έχει κάποια θετικά οφέλη για τη μακροζωία των κυττάρων. Για να καταλάβετε γιατί είναι σημαντικό να εκτιμάτε πώς φορτίζεται μια μπαταρία. Όταν είναι πιο κοντά στις άδειες, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου αντλούν σταθερό ρεύμα και λειτουργούν σε χαμηλότερη τάση.  Αυτή η τάση αυξάνεται σταδιακά καθώς η μπαταρία φορτίζεται, φτάνει σε περίπου 70% φόρτιση πριν αρχίσει να πέφτει το ρεύμα μέχρι να γεμίσει η χωρητικότητα.

Είναι σημαντικό ότι η λειτουργία σε χαμηλή τάση είναι καλή για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αυξάνοντας τον αριθμό των διαθέσιμων κύκλων φόρτισης πριν αρχίσετε να βλέπετε σημαντική μείωση της χωρητικότητας. Σε γενικές γραμμές, κάθε μείωση 0,1V στην τάση των κυψελών διπλασιάζει τη διάρκεια του κύκλου. Επομένως, η φόρτιση του τηλεφώνου σας σε αυτό το εύρος 30% έως 80% διατηρεί την τάση χαμηλότερη και μπορεί να παρατείνει ελαφρώς τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Επιπλέον, το “βάθος φόρτισης” έχει παρόμοια επίδραση στους συνολικούς κύκλους εκφόρτισης πριν πέσει η χωρητικότητα της μπαταρίας. Αυτό αναφέρεται στην ποσότητα της μπαταρίας που καταναλώνεται μεταξύ των φορτίσεων. Μικρότερες φορτίσεις, στην περιοχή του 60% και όχι του 100% μεταξύ ανεφοδιασμού, μπορούν να διπλασιάσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας και μόνο η χρήση 20% μπορεί να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής.

Η χρήση μόνο του 20% της μπαταρίας σας μεταξύ των φορτίσεων δεν είναι πρακτική, αλλά η συμπλήρωση όταν έχετε χρησιμοποιήσει περίπου το ήμισυ θα δείτε μια βελτίωση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας μακροπρόθεσμα. Ειδικά αν αποφεύγετε να φορτίζετε πλήρως το κινητό κάθε φορά. Το συμπέρασμα είναι ότι οι μικρότερες, τακτικές συμπληρώσεις είναι καλύτερες για μπαταρίες ιόντων λιθίου από τους μεγάλους κύκλους πλήρους φόρτισης.

Η τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου είναι καλά κατανοητή αυτές τις μέρες και τα smartphone είναι χτισμένα γύρω από τις θήκες χρήσης μας, αλλά οι κακές συνήθειες και οι μύθοι εξακολουθούν να διαπερνούν τη συνείδηση του κοινού. Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις συνήθειες δεν θα επηρεάσουν σοβαρά αρνητικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου σας μεσοπρόθεσμα, πρέπει να λάβουμε πρόσθετες προφυλάξεις για να μεγιστοποιήσουμε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και συνεπώς τη μακροζωία του smartphone μας. Σε γενικές γραμμές, οι μικρότεροι κύκλοι τακτικής φόρτισης και το να διατηρείτε το τηλέφωνό σας δροσερό είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε.

Δείτε περισσότερα για θήκες κινητών:

Σχετικά με SOFIA OIKONOMIDI

Γεια σας το όνομα μου είναι Σοφία Οικονομίδη και είμαι διαχειρίστρια στο propaganda. Είμαι δημοσιογράφος και τα τελευταία 20 χρόνια αρθρογραφώ μανιωδώς με συνέπεια και αξιοπιστία

Δείτε όλα τα άρθρα του/της SOFIA OIKONOMIDI →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.