Connect:

WSJ: Το αρχαίο φαινόμενο της φοροδιαφυγής και η ελληνική «παράδοση» σε αυτήν!

Το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αποτελεί το αντικείμενο δημοσιεύματος της Wall Street Journal, σε συσχετισμό με την ελληνική κρίση χρέους.

WSJ: Το αρχαίο φαινόμενο της φοροδιαφυγής και η ελληνική «παράδοση» σε αυτήν!

«Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα πρέπει να φτιάξει μια χώρα με πάνω από 25% ανεργία, μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 30% από το 2008 και ένα εθνικό χρέος που αντιστοιχεί περίπου στο 200% του ΑΕΠ. Ένα ζήτημα ξεχωρίζει: η φοροδιαφυγή…αυτό δεν είναι κάτι νέο για τους Έλληνες, που βρίσκουν τρόπους να αποφεύγουν τους φόρους για αιώνες, με τη μη καταβολή φόρων να αποτελεί ένδειξη πατριωτισμού κατά την Τουρκοκρατία (1453-1821)».

Η φοροδιαφυγή, σημειώνεται στο δημοσίευμα, υπάρχει από την αρχαία Μεσοποταμία, όταν οι Σουμέριοι λειτουργούσαν τη μαύρη αγορά. Σε πλάκα του 19ου π.Χ αιώνα αναγράφεται ότι ένας έμπορος ονόματι Πουσούκεν φυλακίστηκε για την αποδοχή λαθραίων εμπορευμάτων. «Οι φρουροί είναι δυνατοί…σας παρακαλώ, μην κάνετε άλλο λαθρεμπόριο».

Οι Ρωμαίοι ήταν οι αποτελεσματικότεροι όσον αφορά στη συλλογή φόρων- αν και ο Νέρωνας, σημειώνεται, εγκατέλειψε τις πολιτικές υψηλής ανάπτυξης και χαμηλής φορολογίας των προκατόχων του. Στη θέση τους έφερε μια σειρά πληθωριστικών μέσων, σε συνδυασμό με βαριά φορολογία. Μέχρι τον 3ο μΧ αιώνα, η ευρεία φοροδιαφυγή εξανάγκασε την οικονομικά πιεσμένη Ρώμη να προβεί σε απαλλοτριώσεις. Αν και μετέπειτα αυτοκράτορες, όπως ο Διοκλητιανός, ο Κωνσταντίνος και ο Ιουλιανός προσπάθησαν να επαναφέρουν τη δημοσιονομική τάξη με μηχανισμούς ελέγχου τιμών και πιο προοδευτικούς φορολογικούς κώδικες, δεν μπόρεσαν να λύσουν το πρόβλημα που συνιστούσαν τα υψηλά κόστη και τα συρρικνούμενα έσοδα.

«Όταν η Ρώμη κατέρρευσε το 476, οι μεγαλογαιοκτήμονες έξω από την πόλη είχαν ήδη στραφεί κατά της εξουσίας της και είχαν σταματήσει να πληρώνουν φόρους. 600 χρόνια μετά…η αριστοκρατία της Ιαπωνίας ενήργησε παρόμοια, με αντίστοιχες επιπτώσεις. Ο πολυτελής τρόπος ζωής των ευγενών βασιζόταν στη συλλογή φόρων από την ύπαιθρο, αλλά οι γαίες των μεγάλων οικογενειών, ο κύριος όγκος της Γης πέρα από την ιδιοκτησία των ναών, εξαιρούνταν από τη φορολόγηση. Κατά τα μέσα του 12ου αιώνα, η αυτοκρατορική αρχή είχε χρεοκοπήσει και βασιζόταν στις φατρίες των πολεμιστών για τη διατήρηση της τάξης. Προέκυψε εμφύλιος πόλεμος, οδηγώντας σε αιώνες στρατιωτικής δικτατορίας. Εν αντιθέσει, η κινεζική δυναστεία Κινγκ (1644-1912) έκανε πόλεμο εναντίον των ευγενών που φοροδιέφευγαν. Μέχρι τα μέσα του 1660 είχαν αποδυναμωθεί πάρα πολύ για να ρισκάρουν να μην πληρώνουν τους φόρους τους. Τα έσοδα ανέκαμψαν».

Καταλήγοντας, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση σαφώς και δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες/ επιλογές με τους Κινέζους αυτοκράτορες όσον αφορά στη συλλογή φόρων. «Ωστόσο, κάτω από το μικροσκόπιο της Ε.Ε., για να μην πούμε του Google Earth, οι Έλληνες δεν μπορούν άλλο να κρύβουν τις παράνομες πισίνες και τις Πόρσε τους από τους φοροεισπράκτορες- κάτι που μπορεί να αρχίσει να αντιστρέφει την παράδοση φοροδιαφυγής τους».

Tags:

Σχόλια